Bouw nog es
ja ga eens
wat te leven
halen en een
supermarkt
slagboodschap
slaan — Even
van Waterloo
tot Weesper
ondergronds
onder Wibaut
gaan — Zolen
van beton
ik sjees langs
de videospion
rrroltrap op
elektronies
deuren door
‘zeg’s u niet
dringen’
Te laat – opzij –
’n kantoor!
Klaar met ‘n
walkietalkie
die klik’kt
Zegel? Wat?
Wacht wat
op een kassabon
niet is
uitgedacht
Denkmal Huuh
heel ’t geest
vertrappende
werk op en in
uit en toch
modern zo een
revolutionaire
zerk die kijkt
op mij en m’n
huis neer
op een bumper
na aan het
Wibautotisme
ontkomen
een zebra
had haast
mijn boodschap
genomen
En stel raacte
zo me laatste
zin kant noch
wal — Bedenk
leven op een brug
is auto
damp en gif
’n boodschap
schipperend
op ozon
en dat is al
Het gedicht Wibautotisme van Kristian Kanstadt is geschreven in 1980 na de opening van de metro, als aanklacht tegen de vernieling die de aanleg aanrichtte in de Weesper- en Nieuwmarktbuurt. Het is ook een kritische kijk op de elektronische omgeving die in de jaren 70 en 80 in de Wibautstraat en omgeving werd gecreëerd: een omgeving gekenmerkt door autisme.
Kristian kwam bij Karim op bezoek, wilde zijn sloepje lenen om het gedicht onder de ophaalbrug in de Wibautstraat te hangen. Ze kregen de tip hiervoor bij de commissie beeldende kunst aan te kloppen. Ten slotte gaf de gemeente tot hun stomme verbazing de opdracht dit gedicht in panelen onder de M.S. Vaz Diasbrug op te hangen. Het hangt daar sinds eind september 1982.
De vormgeving is erop gericht op grote afstand leesbaar te zijn. Van dichtbij is dit moeilijker. Daardoor is het een bijzonder tijdverdrijf voor de wachtenden. Ontelbare passanten kennen het, maar wat zien ze?
De heropening is een herbeleving, ter viering van het veertigjarig bestaan. Een herbeleving is strikt gesproken het naspelen of uitbeelden van historische gebeurtenissen, meestal op de plaats waar deze oorspronkelijk plaatsvonden, in dit geval door dezelfde deelnemers als in 1982.