Stopera Sound Scape

Stopera Sound Scape, gemaakt door Kazimir Lovink, met audio opnames van Peter van der Pouw Kraan op 3 juli 1982 in de bouwput van de Stopera: Het Eerste Paal Oproer.

In wat later de bouwput zou worden voor het nieuwe stadhuis/opera op het Waterlooplein, werd een zandvlakte gekraakt. En tot Anti City Circus uitgeroepen. Met uitkijktoren, kinderspeelplaats, geiten, enzovoort. Ook verrezen op dit Plein voor Volksvlijt boomhutten, struisvogels en een toren van Bruynzeel deuren.

Nadat het terrein ontruimd was, en de hele bouwput met Heras-hekken werd afgegrendeld riepen we voor de derde juli 1982 de „Sssst… Operatie“ uit. „Om 2 uur op de Dam, 3 uur de stad in, 4 uur op het Plein“. Joost Ranzijn maakte vanaf een podium aan de kant van de Nieuwe Amstelstraat opnames voor zijn film „Storm in de Stopera“.

 

Vanuit de richting van de Dam kwam de kleine demonstratie, met flapperende vlaggen, aangevoerd door de Oktopedians. De stemming kiepte, de demonstranten trokken de hekken omver en activisten stroomden uit over de bouwput en gingen daar de bouwmachines te lijf. Zo ontstond al gauw een ballet van afgefakkelde hijskranen.

schipholbrand.net/nl/stopera_soundscape/